پس از ماهها انتشار شایعات و همچنین افشای اطلاعات، اینتل مشخصات پردازندههای دسکتاپ نسل دهم سری اس را مشخص کرد. بالاترین مدل این نسل، اینتل Core i9-10900K به 10 هسته با فرکانس بوست 5.3 گیگاهرتز مجهز شده است.
اگر خواهان خرید یک پردازنده قدرتمند باشید، Core i9-10900K را میتوانید با پرداخت 488 دلار بخرید. فرکانس هستههای این پردازنده در حالت پایه برابر با 4.9 گیگاهرتز است، اما در حالت بوست به 5.3 گیگاهرتز میرسد.
در صورتی که علاقهای به پرداخت مبلغ 500 دلار برای پردازنده جدید ندارید، نگران نباشید چون اینتل پردازندههای ارزانتری نیز میفروشد. میتوانید نگاهی به پردازنده اینتل Core i7-10700 داشته باشید که تقریبا سرعتی برابر با پردازندههای Core i9 دارد و نسخه آنلاک آن نیز قدرت مناسبی در اختیار شما قرار میدهد.
فناوری فراریسمانی در پردازندههای دسکتاپ نسل دهم اینتل
تمام پردازندههای جدید حتی مدلهای Core i3 از فناوری فراریسمانی (Hyper Threading) بهره میبرد تا در مولتی تسکینگ عملکرد بهتری نسبت به گذشته داشته باشند. اینتل با پردازندههای جدید خود قصد دارد با پردازندههای سری Ryzen 3000 شرکت AMD، به مخصوص پردازنده 12 هستهای Ryzen 9 3900X با قیمت 499 دلار رقابت کند.
در حالی که AMD روی تعداد بالای هستههای پردازشی و مصرف انرژی بهینه به علت استفاده از معماری 7 نانومتری تمرکز کرده، اینتل برای پردازندههای کامت لیک همچنان از لیتوگرافی 14 نانومتری استفاده میکند، البته این شرکت روی فرکانس بالاتر هستهها تمرکز کرده است.
اوایل ماه جاری میلادی متوجه شدیم که بالاترین مدل پردازندههای نسل دهم سری H مخصوص لپتاپها فرکانسی برابر با 5.3 گیگاهرتز دارد، بنابراین وجود چنین فرکانسی برای مدل دسکتاپ آن چندان عجیب نیست.
ویژگیهای پردازندههای دسکتاپ سری اس نسل دهم اینتل
همانطور که بالاتر گفتیم، اینتل روی فرکانس تمرکز کرده، بنابراین به معرفی ویژگیهای مربوط به آن پرداخته است. برای مثال میتوان به توربو بوست مکس 3.0 بهبودیافته و بروز شده اشاره کرد که قادر به شناسایی دو هسته با بالاترین فرکانس است تا کارهای سنگین توسط آنها انجام شوند.
ویژگی دیگر، بوست سرعت حرارتی نام دارد که باعث میشود پردازندههای سری Core i9 در دمای کمتر از 70 درجه، عملکرد سریعتری داشته باشند. اگرچه تنها فرکانس یک هسته به 5.3 گیگاهرتز میرسد، اما اینتل موفق شده فرکانس بوست تمام هستهها را نیز افزایش دهد.
به سراغ عملکرد این پردازندهها میرویم. اینتل ادعا کرده که پردازنده Core i9-10900K در بازی PUBG نسبت به پردازنده نسل قبلی یعنی 9900K، ده درصد سریعتر است و این اختلاف سرعت در مقایسه با پردازنده Core i7-7700K به 63 درصد میرسد، البته در آن زمان خبری از پردازندههای سری Core i9 نبود.
اگر در زمینه ویرایش ویدیوهای 4K این پردازنده را با نسل قبلی آن مقایسه کنیم، افزایش 18 درصدی سرعت را تجربه میکنیم. اگر پردازنده Core i7-7700K را با جدیدترین پردازنده اینتل عوض کنید، 35 درصد سرعت بالاتر در ویرایش ویدیوهای 4K در اختیارتان قرار میگیرد.
با توجه به افزایش فرکانس، شاید بیش از گذشته مشتاق باشید که آنها را اورکلاک کنید. اینتل برای رفع نیاز شما تصمیم به بازطراحی Intel Extreme Tuning Utility گرفته که کنترل بیشتری بر روی ولتاژ و فرکانس در اختیار کاربران قرار میدهد.
با این برنامه میتوان فناوری فراریسمانی را برای تک تک هستهها غیرفعال کرد که شاید در ابتدا آن را مناسب ندانید، اما اینتل اعلام کرده چنین کاری حرارت، دشمن اصلی اورکلاک را کاهش میدهد.
کنترل بهتر دما در پردازندههای جدید اینتل
پردازندههای جدید قالب نازکتری نسبت به گذشته دارند و همچنین به یک پخشکننده گرمای یکپارچه (IHS) مسی ضخیمتر مجهز شدهاند که باعث کنترل بهتر دما میشود.
این تغییرات بسیار هوشمندانه هستند، مخصوصا که توان حرارتی تمام پردازندههای اینتل بالاتر از AMD است. توان حرارتی پردازنده اینتل Core i9 10900K برابر با 125 وات است، اما توان حرارتی AMD Ryzen 3900X به 105 وات میرسد.
پردازندههای آنلاک K در ماه می وارد بازار میشوند، البته اینتل تاریخ عرضه سایر پردازندهها را اعلام نکرده است. با توجه به مشخصات، اگر کامپیوتری با عمر بالای سه سال دارید، برای ارتقا آن زمان مناسبی است،
البته پردازندههای AMD از نظر تعداد هستهها و همچنین مصرف انرژی در رده بهتری نسبت به پردازندههای اینتل قرار میگیرند. شاید سال دیگر اینتل به سراغ لیتوگرافی 10 نانومتری برود، اما AMD مصرف انرژی پردازندههای خود را نیز بهینهتر خواهد کرد. باید منتظر سال 2021 باشیم تا ببینیم این دو شرکت چه دستاوردی برای کاربران خواهند داشت.